29.06.2015

Drożdżowe zawsze dobre

Poniedziałek dobrze zacząć od domowej drożdżówki. Mięciutkiej, pachnącej, z truskawkami i oczywiście kruszonką (moją ulubioną!). Ostatnio wciąż pojawiają się tutaj truskawki, ale sezon nie trwa długo i chcę jak najwięcej korzystać :-). Jest tyle przepisów, do których można użyć tych pysznych owoców, aż trudno mi się zdecydować co zrobić pierwsze. Na pewno truskawkowe smakowitości jeszcze zagoszczą w najbliższych dniach w mojej kuchni.
Takie proste pszenne drożdżówki warto upiec, tym bardziej kiedy wokół jest tyle świeżych owoców. Nawet jeśli do niedawna uważałam takie wypieki za trudne, to postanowiłam zaprzyjaźnić się z drożdżami ;-).  Świeże lub suche, będę próbować różnych przepisów z ich użyciem. I co ważne, wiem, że drożdżowe zawsze szybko zniknie, bo u mnie w domu wszyscy je lubimy.
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
|9 sztuk; ja zrobiłam 8| inspiracja

2 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej (użyłam zwykłej pszennej)
3/4 szklanki letniego mleka
3 czubate łyżki cukru
1 jajko
1 żółtko
1/4 łyżeczki soli
60 g miękkiego lub roztopionego masła
12 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
4,5 łyżeczki bułki tartej (niekoniecznie, można pominąć)
400 g truskawek
1 jajko roztrzepane, do posmarowania bułeczek (użyłam samego białka)

Wymieszać mleko, cukier, jajko i żółtko. Dodać mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), masło i sól. Wyrobić gładkie, elastyczne, nie klejące ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 9 równych części (u mnie 8). Uformować w okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu), następnie we wgłębienie nasypać 1/2 łyżeczki bułki tartej, na końcu włożyć truskawki. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem lub samym białkiem, posypać hojnie kruszonką.
Piec w temperaturze 190°C przez około 22 minuty. Wystudzić na kratce.

Kruszonka

pół szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g), pominąć jeśli używamy cukru z wanilią
60 g roztopionego masła

Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.
Pięknego, słonecznego tygodnia! Zdaje się, że wyczekiwane przeze mnie upały nareszcie zagoszczą u nas na dłużej :-).

21.06.2015

Lato słodko przywitane

W kalendarzu widnieje Pierwszy Dzień Lata, tylko pogoda mało letnia. To nic, słonko wygląda zza chmur i choć temperatura nie przekracza dwudziestu kresek, mamy lato! A niejeden bardzo ciepły i upalny dzień jeszcze przed nami :-).
Mam za sobą dość aktywny tydzień, miłych spotkań i załatwiania różnych spraw. Nadchodzący zapowiada się podobnie, więc na nudę nie mogę narzekać. Będzie się działo także kulinarnie, bo obiecałam bratu jego ulubiony deser z okazji zakończenia roku szkolnego. Również na pożegnanie dla przyjaciółki chcę zrobić coś dobrego, z jej ulubionych smaków. A kiedy jesteśmy w ciągłym ruchu czas mija niesamowicie szybko, za szybko. Jednak zamiast spoglądać na wskazówki zegarka... cieszmy się latem!
Owsianka, którą powitałam ulubioną porę roku. Była kremowa, truskawkowa i kokosowa. Z dodatkiem śmietanki kremówki, kremowego masła orzechowego i kokosowego duplo. Pełnia słodkiego szczęścia o poranku! :-)

14.06.2015

Mruczne śniadanie - makaron z twarogiem i truskawkami

Do dań z dzieciństwa zawsze chętnie się wraca. Dzisiejsze śniadanie to jedno z nich, choć jak wspomina moja mama, częściej robiła makaron ze śmietaną i jagodami, którym się ochoczo zajadałam. Proste, sytne i przede wszystkim pyszne - czego chcieć więcej. Szczególnie latem takie posiłki świetnie się sprawdzają. Kiedy upał na zewnątrz i nie chce się gotować, wystarczy minimum wysiłku i danie gotowe :-). Zagotować makaron, twaróg wymieszać z jogurtem naturalnym i cukrem, pokroić truskawki i wszystko wyłożyć na talerz. Śniadanie lub obiad w letnim stylu czeka na stole.

|na jedną porcję|

100 g makaronu świderki
1/3 kostki półtłustego twarogu (250 g)
pół łyżki jogurtu naturalnego
1 - 1,5 łyżeczki cukru
1/3 łyżeczki cukru wanilinowego
truskawki

Makaron ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić.
Twaróg wymieszać z jogurtem i cukrami. Truskawki opłukać, oczyścić z szypułek i przekroić na pół.
Wyłożyć na talerz makaron, twaróg i truskawki.
Oczywiście ilość cukru można dostosować do własnych upodobań. Ja lubię bardziej słodko.
Smacznego! :-)
Po wczorajszej upalnej sobocie, znów zrobiło się nieco chłodniej i wietrznie. Upalne dni póki co można policzyć na palcach jednej ręki, a przynajmniej jeśli chodzi o moje miasto. Przydałyby się też porządne ulewy, bo jest totalna susza. Ciekawe jakie będzie tegoroczne lato.

Zostało mi jeszcze całkiem sporo truskawek, więc planuję upiec drożdżówki. Będą idealne na jutrzejszy poranek! :-)
Smak dzieciństwa z truskawkami dodaję do akcji.
Milion Smaków Truskawek - druga edycja

4.06.2015

Smaki czerwca

Mój ulubiony miesiąc już od kilku dnia na kartkach kalendarza. Wiąże z nim wiele miłych wspomnień, ciepłych, słodkich, beztroskich. Będąc małą dziewczynką wyczekiwałam niecierpliwie Dnia Dziecka, z nadzieją, że otrzymam upragnioną lalkę lub inną zabawkę. Teraz rozglądam się za naszymi pierwszymi, polskimi truskawkami, a kiedy już je dostanę, objadam się bez końca. Czerwiec to dla mnie czas pewnych zmian, połowa roku, w której zaczynam coś nowego. I tym razem jest nie inaczej. Coś się dzieje, może się uda, ale nie chcę zapeszać.
Letnie smaki zdążyłam już wypróbować w postaci czekoladek Ritter Sport. Mamy trzy do wyboru: truskawka mięta, maślanka cytryna i mrożona kawa. Osobiście zostałam fanką tej drugiej. Delikatne, a zarazem kwaskowe nadzienie idealnie smakuje oblane białą czekoladą. To świetna inspiracja dla letnich deserów.

2.06.2015

Mini pancakes dla dużej dziewczynki

Lubię wersje mini. Takie na raz, małe, urocze. Niby dobrze znane naleśniki, ale jednak ciut inne. Idealne na pierwsze czerwcowe śniadanie. Taka osłoda była mi także potrzebna przed wizytą u dentysty. Nieco niefortunny prezent z okazji Dnia Dziecka sobie sprawiłam, bo i trochę bolało, ale ząb nie wybiera ;-).
Miałam napisać już wczoraj, ale kłopoty z internetem pokrzyżowały mi plany. Z małym opóźnieniem, zapraszam!

Mini pancakes z truskawkami

1 szklanka mąki
1 szklanka mleka lub maślanki
1/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 szklanki oleju
szczypta soli

1/2 opakowania serka mascarpone
2 łyżki śmietanki 36%
1 łyżka cukru pudru
owoce, u mnie truskawki

Przygotować ciasto - zmiksować ze sobą wszystkie składniki i odstawić na 15 - 20 minut.
Owoce umyć i pokroić w plasterki.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i dodać mascarpone i chwilę ubić razem.
Ciasto nakładać na sucha patelnię łyżeczką tworząc mini placuszki. Pancakes smażyć przez kilka sekund na średnim ogniu z obu stron, delikatnie przekładając.
Z gotowych placuszków układać wieżyczkę naprzemiennie z kremem i owocami i nadziewać je na patyczki. Można również ozdobić wierzch :-).