Pancakes z cukinią
1/2 szklanki mąki żytniej (u mnie pszenna)
1 jajko
1 szklanka cukinii, startej na średnich oczkach
1/3 szklanki mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cukru (u mnie stevia)
Dodatkowo - masło i cynamon
W misce roztrzepać jajko, wmieszać resztę składników, a na końcu cukinię. Na patelni rozgrzać trochę masła, kłaść po dwie łyżki masy, żeby był okrągły kształt. Przewracać, gdy wierzch zacznie się ścinać i będą pojawiać się pęcherzyki.
Podawać posypane cynamonem i z masłem, ale warto polać miodem lub syropem klonowym.
Miłej reszty weekendu! Mój potrwa do poniedziałku ;-)
Śniadanie dodaję do akcji na durszlaku.
Moja cukinia wylądowała dziś w zapiekance z kaszy pęczak :D Też wołała o spożycie :) Twoje placki bardzo kusząco wyglądają. Podoba mi się ta propozycja :)
OdpowiedzUsuńJedne z moich ulubionych pankejków, a w tle przewrotnie uśmiecha się kotek... :)
OdpowiedzUsuńśliczne, zielone placuszki :) jedne z tych, które lubię czy w słodkiej czy wytrawnej wersji - na śniadanie czy na obiad- są świetne dzięki swojej uniwersalności :)
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuńDzięki za udział w akcji :)
ale pyszności. coś mi się wydaję, że nie długo wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńpychota!
OdpowiedzUsuńJa bym takie zjadłam w wersji wytrawnej<3
OdpowiedzUsuń