15.09.2011

Spaghetti po mojemu

Dzisiaj miałam ochotę na spaghetti, na takie z ulubionymi dodatkami. Często nie chce mi się przygotowywać sosu i kupuję gotowy w słoiku. Jednak tym razem się zmobilizowałam i przyrządziłam taki, który smakuje mi najlepiej. Przyprawy dawałam 'na oko', co chwilę próbując. Wyszedł naprawdę smaczny, mama potwierdziła :)

Spaghetti z sosem pomidorowym
przepis mój własny amatorski / porcja dla dwóch osób

pół paczki pełnoziarnistego makaronu spaghetti
puszka krojonych pomidorów z ziołami
mała główka cebuli czosnkowej
łyżka oliwy z oliwek
ketchup
przyprawy: sól, pieprz, pieprz cayenne, cukier (ok. jednej płaskiej łyżeczki)

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu na al dente. Odcedzić.
Na patelni rozgrzać oliwę i wlać pomidory, dodać pokrojoną cebulę. Wymieszać i chwilę gotować.
Dodać ketchup i przyprawy wg uznania. Najlepiej doprawiać i próbować, aż uzyska się najodpowiedniejszy smak. Gotować kilka minut.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. moja ulubiona wersja spaghetti. czasem przygotowuję sobie taki sos w większej ilości i pakuję do słoiczków, dzięki czemu zawsze jest pod ręką

    OdpowiedzUsuń
  2. Kaś, o bardzo fajny pomysł z przygotowaniem większej ilości sosu i wpakowaniem go do słoiczków. Będę musiała tak zrobić następnym razem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo smakowicie. :3

    OdpowiedzUsuń
  4. mniaaam! świetny przepisk na prosty i smaczny obiadek

    OdpowiedzUsuń