12.06.2013

Kompot. Mój pierwszy

Jest cudownie ciepło, mamy sezon truskawkowy, więc... dla ochłody i osłody, na ciepło i na zimno napijmy się kompotu truskawkowego! Mój pierwszy, bardzo prosty i niezwykle pyszny kompot z dodatkiem wanilii. 
Przepis z niezawodnych Moich Wypieków :-)
Kompot truskawkowy z wanilią

500 g truskawek, świeżych lub mrożonych
1 litr wody
1/3 szklanki cukru (lub więcej, wedle smaku)
1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii (u mnie ziarenka)

Truskawki, cukier, wanilię umieścić w garnuszku. Zalać wrzątkiem, wymieszać, doprowadzić do wrzenia.
Natychmiast zdjąć z palnika, odstawić do przestudzenia.
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Poproszę szklaneczkę :)

    Nominowałam Cię do Liebster Blog :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kompoty są niezawodne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie piłam nigdy wiele kompotów, ale bardzo lubiłam wyjadać owoce:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama robi najlepsze kompoty ever ;)

    OdpowiedzUsuń