12.09.2013

Śniadaniowy tydzień: urodzinowy czwartek

Moje urodzinowe śniadanie. W ten wyjątkowy dzień powinno być wspaniałe i najlepiej słodkie ;-) I takie są te marchewkowo - serowe muffinki Sophie Dahl. Przepis mnie zaintrygował tym, że w książce Na każdą porę. Rok w przepisach został umieszczony w dziale z letnimi śniadaniami, czyli jeszcze aktualna pora. Jednak bardziej kojarzy mi się z jesiennymi, zimowymi i świątecznymi klimatami.
Ale mnie to nie przeszkadza, najważniejsze, że smakowało i idealnie wpasowało się w okazję.
Cytując Sophie: "Zdaje się, że to rodzaj wymówki, żeby zjeść kawałek tortu w pozornie zdrowej, śniadaniowej postaci. Czasem musisz zjeść tort na śniadanie..." Tak, a już na pewno musisz zjeść kiedy masz urodziny ;-)
Muffinki marchewkowo - serowe
|12 porcji|

2 jajka
200 g (niecała 1 szklanka) drobnego cukru)
185 ml (3/4 szklanki oleju słonecznikowego)
160 g (1 1/4 szklanki) mąki ze środkiem spulchniającym*
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki mieszanki przypraw korzennych
50 g (1/2 szklanki) orzechów włoskich
235 g (1 1/2 szklanki startej marchewki
80 ml (1/3 szklanki) ciepłej wody
mielony cynamon do oprószenia

Krem śmietankowy
250 g (1 szklanka) gładkiego twarożku śmietankowego
60 g (1/4 szklanki) cukru pudru
ekstrakt waniliowy
otarta skórka i sok z 1 cytryny

Nagrzej piekarnik do 190 stopni (170 stopni z termoobiegiem).

Utrzyj elektryczną trzepaczką jajka z cukrem i olejem słonecznikowym, aż składniki się połączą. Do osobnej miski przesiej mąkę ze środkiem spulchniającym, sodę oczyszczoną i przyprawy. Grubo posiekaj orzechy włoskie i dodaj do sypkich składników razem ze startą marchewką. Wsyp suche składniki do utartej masy jajecznej i powoli wymieszaj z ciepłą wodą.

Przełóż powstałe ciasto do jednej lub dwóch natłuszczonych olejem blach do muffinek i piecz 25 minut. Utrzyj twarożek śmietankowy z cukrem pudrem i esencją waniliową, a następnie dodaj sok i otartą skórkę z cytryny i wymieszaj na gładki krem.

Gdy muffinki ostygną, posmaruj je kremem śmietankowym i oprósz cynamonem.

*dodałam 1 1/4 szklanki mąki plus 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
 

3 komentarze:

  1. Ojjj takie śniadanka to ja lubię :) ! Do tego kawka z mlekiem i odrazu humorek lepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. marchewkowe smaki, moje ulubione ostatnimi czasy! :)
    idealne słodkości na idealny urodzinowy poranek! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm, bardzo lubię Sophie Dahl, muszą być pyszne... zapisuje w zakładkach i zrobię, kiedy dorobię się orzechów włoskich ;)

    OdpowiedzUsuń