31.10.2013

Słodkie Halloween

Koniec października, Halloween i dynia. Dziś byłam tylko na niemieckim i tuż przed dwunastą zaczęłam dłuższy weekend. Po powrocie do domu zabrałam się za pieczenie babeczek. Jak już kiedyś wspominałam, nie obchodzę jakoś szczególnie Halloween, ale przynajmniej mogę sobie coś upiec. Podobają mi się te przeróżne, straaaszne motywy i oryginalne pomysły na stworzenie niesamowitych słodkości ;-)) Więc nie pozostaję w tyle i piekę. Inspiracja z Moich Wypieków :-)
Smętne babeczki
|około 12 babeczek|

50 g gorzkiej czekolady
pół szklanki kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 szklanka mleka
2 duże jajka
1 szklanka + 2 łyżki mąki pszennej
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
pół szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z sodą oczyszczoną, odłożyć.
Do garnuszka wlać mleko, dodać czekoladę połamaną na kosteczki, kakao, kawę. Podgrzewać, do momentu rozpuszczenia się składników, mieszając. Odstawić do przestudzenia.
W większym naczyniu wymieszać przestudzoną mieszankę, olej, cukier, roztrzepane rózgą kuchenną jajka, ekstrakt z wanilii. Dodać przesianą mąkę z sodą, wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Rozdzielić pomiędzy nie ciasto, wypełniając babeczki do 3/4 ich wysokości.
Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 - 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Dodatkowo
kilka kostek roztopionej czekolady
żelki

Jedną lub dwie upieczone babeczki pokruszyć. Wierzch pozostałych posmarować roztopioną czekoladą. Oprószyć 'ziemią' babeczki, lekko przyklejając ją do czekolady. Udekorować żelkami.
 Doczekałam się dyni! Co z niej zrobić?

9 komentarzy:

  1. Obrać, pokroić, włożyć w torebki foliowe/pudełka i do zamrażarki ;) w razie potrzeby wyjmować i gotować co dusza zapragnie. zapasik na zimę jak znalazł :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. widzę u Ciebie bardzo słodko na te Halloween, co prawda ja też nie świętuję, ale takie mroczne babeczki to bym zrobiła, a potem zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja sama nie obchodze jakos halloween, ale upiekłam ciasteczka, to jest bardzo miłe :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale świetne te babeczki! Na haloweenową imprezę byłyby idealne! Chociaż w domowym zaciszu sprawdzą się równie doskonale :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie ładne i pomysłowe! Bardzo mi się podobają! I jeszcze te papierowe dodatki - super!

    Pewnie też pysznie smakują!

    OdpowiedzUsuń
  7. też lubię te halloweenowe wypieki :)
    sernik dyniowy, co Ty na to? ja mam taki w planach :)

    OdpowiedzUsuń