25.04.2014

Takie proste

Pogoda rozpieszcza codziennie serwując sporą dawkę słońca, ale dla zachowania równowagi pojawia się także deszcz. Jednak nie jest on uciążliwy, taki prawdziwy wiosenny, powietrze jest ciepłe i nawet miło spacerować schowanym pod parasolką. Czasami gdzieś na horyzoncie błyśnie się i zagrzmi, lecz to już mniej ważne... ;-)
Wczoraj spotkał mnie taki bardziej deszczowy dzień, a dziś w pełnym słońcu wybieram się na zakupy.

Placki z jogurtem greckim
inspiracja

180 g jogurtu greckiego
1 jajko
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia

Wlać jogurt do miski, dodać jajko i dokładnie wymieszać. W większej misce wymieszać mąkę z sodą. Dodać mokre składniki do suchych i mieszać do uzyskania jednolitej masy.
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju nakładać dowolną ilość ciasta i smażyć aż placki się zarumienią.

Zjadłam z dżemem truskawkowym i migdałami. Do tego mrożona kawa.
Miłego dnia!

11 komentarzy:

  1. Puchate! Przypominają mi te, które robi mi babcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Placki mogę jeść w każdej postaci, te wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. na jogurcie greckim wychodzą najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie trzeba wielu składników, by wyczarować coś pysznego :) Z chęcią zrobię w weekend te placuszki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Proste połączenia są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio polubiłam grecki :) U mnie już trochę chłodniej ostatnio .

    OdpowiedzUsuń
  7. oh! jak ja tu dawno nie byłam! już się poprawiam, bo widzę, że wiele straciłam... czeka mnie dłuuuga lektura! dodaję oczywiście do obserwowanych, a takie placuszki to coś zdecydowanie dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Basiu, czym sie rozni jogurt grecki od normalnego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jogurt grecki jest gęstszy i bardziej kremowy.

      Usuń
  9. Przepyszne. Weszłam w Twoje buty, napuszyły się fantastycznie. Zapodałam z dżemikiem truskawkowym Gomaru, do nich migdały i latte. Kochana świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń