19.04.2014

Wanilia i jajeczka, serniczek!

Przygotowania w pełni. Mazurek, babka i sernik upieczone, pisanki gotowe, a jeszcze kilka rzeczy pozostało do zrobienia. I co bardzo cieszy, to przepiękna pogoda. Idąc dzisiaj z koszyczkiem nie musiałam ubierać kurtki, wystarczył sweter. To się nazywa wiosna!
Jutro w rodzinnym gronie zasiądziemy przy stole. Jednak zanim zjemy Wielkanocne śniadanie, dziś upiekłam delikatny serniczek waniliowy. Jedno porcjowy, nadzwyczaj prosty, o cudownym aromacie wanilii, z czekoladowymi jajeczkami.

Serniczek waniliowy

150 g serka waniliowego homogenizowanego
1 jajko
1 łyżka budyniu waniliowego
1 - 2 łyżeczki cukru

Wszystkie składniki zmiksować na gładko. Kokilkę natłuścić masłem i przelać masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut. Wyjąć i zjadać na ciepło lub zimno.
Można podawać z ulubionymi owocami lub innymi dodatkami - u mnie świątecznie, z czekoladowymi jajeczkami w cukrowej skorupce.
 Pięknego sobotniego popołudnia :-)

2 komentarze:

  1. Tak skorupka! Aż chce się wbić łyżeczkę :)
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny, mini serniczek! :) waniliowe smaki bardzo lubię!
    przyjemnych świąt życzę i pysznych potraw! :)

    OdpowiedzUsuń