19.01.2016

Wspólny sernik

Pieczenie w towarzystwie nie jest takie złe ;-). A tak serio, to wielka frajda, szczególnie jeśli pomocnikiem jest brat. Aż dziwne, że dopiero teraz wpadliśmy na ten pomysł, choć mój braciszek na co dzień zgłębia tajniki gastronomi. Ale w końcu nadeszła ta wielka chwila i wspólnie upiekliśmy pyszny migdałowy sernik. Świetną okazją był Sylwester i Nowy Rok, więc tym oto wspaniałym wypiekiem wkroczyliśmy w 2016 rok.

Jak na mój drugi w życiu sernik, a pierwszy we współpracy z bratem wyszedł naprawdę nieźle. Trzeba będzie jeszcze poćwiczyć ;-). I jeśli wizualnie nie było ideału, to smak wszystko wynagrodził, a im dłużej leżał, tym był lepszy. Zgodnie ze słowami autorki przepisu :-).
Z książki Moje Wypieki - Wielki Powrót! oraz na stronie klik
Migdałowy sernik z Amaretto

Spód
180 g ciastek digestive (lub innych pełnoziarnistych, owsianych itp.)
50 g roztopionego masła
kilka kropel ekstraktu lub aromatu migdałowego

Masa serowa
750 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie - użyłam twarogu z wiaderka
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (400 g)
4 jajka
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (lub aromatu migdałowego)
100 ml amaretto lub innego likieru migdałowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 g podprażonych płatków migdałowych oraz trochę do dekoracji

Ponadto
2 łyżki amaretto
1/2 szklanki cukru pudru

Ciastka, masło i ekstrakt migdałowy zmiksować w malakserze. Masa ciasteczkowa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. (Można też najpierw drobno pokruszyć ciastka, dodać roztopione masło i wymieszać).
Spód formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć masę ciasteczkową, wyrównać; na czas przygotowania masy serowej włożyć do lodówki.

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
Ser dokładnie utrzeć. Wlać mleko skondensowane, dalej ucierać, aż do połączenia się składników. Dodać jajka, utrzeć. Dodać likier oraz ekstrakt z migdałów (lub aromat), wmieszać mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszać na gładką masę. Na samym końcu dodać podprażone płatki migdałów. Wymieszać.
Masę serową wylać na schłodzony spód z ciastek. Piec przez około 60 minut w 175°C. Sernik jest gotowy, gdy jego środek jest wypieczony i sprężysty (sprawdzamy patyczkiem). Wystudzić w formie. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.

Amaretto rozetrzeć z cukrem pudrem (grzbietem łyżki lub mikserem), aż powstanie gładki lukier. W razie konieczności dodać więcej cukru pudru lub likieru. Lukrem udekorować sernik. Wierzch posypać płatkami migdałów.
Przechowywać w lodówce.

4 komentarze:

  1. wspaniale się prezentuje <3 A chwile z braciszkiem w kuchni- bezcenne. Mój w życiu by mi nie pomógł :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny! Zamawiam kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń