18.06.2011

Placuszki jogurtowe z nutellą

Witam! Dzisiaj jest miły i pozytywny dzień mimo pochmurnej aury. Spotkałam się z przyjaciółką i poszłyśmy do centrum. Zakupiłam produkty, które będą mi potrzebne do tiramisu :) Trochę pochodziłyśmy po sklepach, a później udałyśmy się do domu przyjaciółki, bo okazało się, że upiekła ciasto, tylko wcześniej nic nie mówiła. Zrobiła bardzo dobrą szarlotkę (! i to ciasto, które uwielbiam) :D Dowiedziałam się, że to ja ją zainspirowałam do pieczenia z czego się ogromnie cieszę :)

Z racji tego, że zostało jeszcze trochę nutelli, chciałam ją użyć do czegoś innego niż tylko posmarowanie chleba. Znalazłam przepis i usmażyłam na śniadanie jogurtowe placuszki z nutellą. Proste, szybkie i smaczne. W sam raz dla wielbicieli tego czekoladowego kremu :)
Placuszki jogurtowe z nutellą

1/2 szklanki jogurtu naturalnego
2 czubate łyżki nutelli
1 jajko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 czubate łyżki mąki pszennej
cukier puder do posypania

W misce wymieszać roztrzepane jajko, jogurt i nutellę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto jest dość gęste.
Rozgrzać patelnię. Na suchej (smażymy bez tłuszczu) formować placuszki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron (ok. 40 sekund do minuty z każdej strony). Jeśli na powierzchni placuszka ukażą się pęcherzyki powietrza, przewracać na drugą stronę.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Mnie wyszło 6 placuszków z podanych proporcji.

4 komentarze:

  1. mmm..fajnie wyglądają, musiało być smaczne. :3

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam... placuszki ;D.
    Ja też lubię swój naturalny kolor,ale potrzebowałam jakiejś zmiany.Znudził mi się swój naturalny kolor. I tak poszłam do fryzjera ;3.

    OdpowiedzUsuń
  3. strasznie są fajne takie słodkie placuszki :-)

    OdpowiedzUsuń