18.10.2011

Co dziś jemy?

Placki owsiane! Tak, tak, a ja znowu o płatkach owsianych. Tym razem z dodatkiem jabłka i rodzynek.
Bardzo prosty i szybki obiad, a jaki sycący! Kolejne placki na mojej liście ulubionych.

Placki owsiane z jabłkami i rodzynkami
z książki 'Dzieciaki do kuchni czyli rodzinne gotowanie' Beata Lipov

3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
jabłko
2 łyżki rodzynek
3 jajka
2 łyżki mąki
szklanka jogurtu naturalnego
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym do posypania
tłuszcz do smażenia

Jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z pozostałymi składnikami. Porcje ciasta kładź łyżką na rozgrzany tłuszcz i smaż z obu stron na złoty kolor. Odkładaj na papierowy ręcznik. Przed podaniem posyp cukrem.
Równie smacznie smakują z dżemem truskawkowym :)
Przepis dodaję do akcji Olcik i Beaty.

4 komentarze:

  1. Jako, że lubię placuszki muszę kiedyś wpaść na obiad do Ciebie :D te wyglądają bardzo smakowicie :) aż zgłodniałam xD

    OdpowiedzUsuń
  2. Ronn (mogę tak?;)) przecież ja już od dawna zapraszam Cię na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Możesz tak :P
    no to kiedy mam przyjść ?:D

    OdpowiedzUsuń