27.01.2011

Mocno czekoladowe

Pozostanę w temacie kulinarnym i zaprezentuję kolejne słodkości. Jedne z moich ulubionych ciasteczek.
Kiedy jest szaro, ponuro i zimno, najlepiej zjeść coś czekoladowego. Jestem ogromną wielbicielką słodyczy i to mnie kiedyś zgubi. Ale jak tu się oprzeć takim pysznościom? ;) Ten wspaniały przepis znalazłam tutaj.

Ciasteczka mocno czekoladowe

Składniki:
  • 180g gorzkiej czekolady (używam czekolady Wedel)
  • 1/4 szklanki masła
  • 1/2 szklanki cukru (100g)
  • torebka cukru waniliowego (8g)
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki (250g)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder do obtoczenia
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej z masłem. Odstawić do lekkiego ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem na kogel-mogel (białą, puszystą i gęstą masę). Dodać roztopioną czekoladę i wymieszać. Wsypać mąkę wymieszaną z solą, kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać dokładnie. Następnie wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Wyjąć i formować w palcach kule wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać w cukrze pudrze. Kule układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko je spłaszczyć.
Piec w 175 stopniach przez 12 minut.
W następnej notce napiszę co nieco o rysowaniu. Poniżej praca, którą obecnie kończę.

22.01.2011

Wiatraczki

Ponownie zrobiło się chłodniej i poprószył śnieg, a już tak ładnie zapachniało wiosną.. Ubolewam nad tym, ponieważ zdecydowanie wolę cieplejsze klimaty. Niestety, mamy sam środek zimy i trzeba ją przetrwać aż do marca. Oby wiosna przyszła jak najszybciej :)
Przechodząc do tematu. Jakiś czas temu zaprzyjaźniłam się z ciastem francuskim. Szczególnie z jego kupną wersją ;) Jeszcze nie próbowałam upiec je sama, ale może niedługo podejmę się tego zadania. Gotowe ciasta są genialnym 'wynalazkiem' i zadziwiające jak wiele fantastycznych potraw można z niego zrobić. Do tej pory za wiele z niego nie wyczarowałam, ale przeglądałam różne przepisy i na pewno nie jedno danie jeszcze przygotuję przy jego pomocy.
Podaję tutaj przepis na wiatraczki z jabłkiem, cynamonem i masą krówkową o smaku kakaowym. Wierzchołki troszkę się rozkleiły, ale możliwe, że dałam za dużo masy krówkowej. Mimo to, smakowały niesamowicie. Jeśli ktoś lubi połączenie jabłka z cynamonem tak jak ja, to jest to świetny pomysł na deser.
Korzystałam z tego przepisu. Początkowo chciałam zrobić dokładnie takie same, ale z braku śliwek i marcepana trochę go zmodyfikowałam. Jednak podany wyżej przepis na pewno wypróbuję :)

Wiatraczki

Składniki: na około 6 sztuk
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • masa krówkowa o smaku kakaowym
  • jabłko
  • roztrzepane jajko
  • cukier
  • cynamon
Myjemy, osuszamy i kroimy jabłko na małe kawałki, tak, aby zmieściły się w kieszonki wiatraczków.
Ciasto dzielimy na kwadraty o wymiarach 12cmx12cm i układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Na środek każdego nakładamy po 1 łyżeczce masy krówkowej. Każdy z kwadratów nacinamy w 4 rogach na długość ok 3-4cm. Co drugi róg zawijamy do środka i dokładnie zlepiamy wierzchołki. W powstałe zagięcia-kieszonki wkładamy po kawałku jabłka. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem oraz cynamonem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i pieczemy do zrumienienia przez ok. 10-15 minut.
Wyciągamy i delikatnie przekładamy na kratkę. Studzimy.

Smacznego!

21.01.2011

Czas zacząć

Witam

Najtrudniejsze są początki, kiedy ma się taki natłok myśli, że nie wiadomo od czego rozpocząć. Blogowanie to dla mnie coś nowego. Jestem na etapie poznawania jego tajników i nawet nieźle mi idzie. Ciągle to ogarniam i mam nadzieję, że niedługo dojdę z tym wszystkim do sensownego porządku.
Będę tutaj opisywać to co mnie interesuje i co robię na co dzień. A do tego będę dodawać zdjęcia mojego autorstwa. Taka moja szara rzeczywistość ;)