15.01.2012

Hop!

Zakochałam się... w Popovers! Moja biedna foremka do muffin nie ma ani chwili wytchnienia.
Kilka podstawowych składników i hop! Same wyskakują z foremki.
Delikatne i puste w środku, w smaku przypominają omlet.
Popovers
8 sztuk

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka pełnego lub 2% mleka
pół łyżeczki soli
3 duże jajka
2 łyżki roztopionego masła

Wszystkie składniki zmiksować do gładkości.
Przygotować pojedyncze usztywniane papilotki do muffin lub ramekiny (u mnie foremka do muffin) i ramekiny bądź foremkę wysmarować masłem. Napełnić je do 2/3 wysokości (trochę więcej niż do połowy).
Piec w temperaturze 210 stopni przez 25 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec dodatkowe 15 - 20 minut.
Podawać gorące.

14 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam ani nie jadłam ale wyglądaja smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam nigdy. Muszę spróbować, bo niesamowicie kusisz :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znałam, bardzo fajne kształty Ci powychodziły, muszą być pyszne na śniadanko. Jak zakupię formę na muffinki kiedyś to zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają tak puchato i smacznie! ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś dziwnego, coś fajnego.. Omletowe? Trzeba zrobić ! :]

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmm ciekawe;)i takie proste;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ooo coś nowego i wyglądają niesamowicie smacznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Dusiu, ale masz przecież kokilki, a w nich też możesz upiec :) Przepis podaje, że nawet lepiej robić je w pojedynczych foremkach.

    OdpowiedzUsuń
  9. ahaha nie wiedziałam, że ramekiny to kokilki :) super, będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. fajny przepis. i jakie one puchate!

    OdpowiedzUsuń
  11. ale fajnie Ci wyszły! planuję je zrobić już od dłuższego czasu ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ one fikuśnie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  13. O rany, ale świetny pomysł! Muszę wypróbować przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Czad :D! Mógłby taki jeden zrobić hop do mnie na talerzyk do porannnej poniedziałkowej kawy ;)

    OdpowiedzUsuń