26.05.2013

Dzień Matki

Czy może być coś pyszniejszego od owoców pod kruszonką? A jeśli jest to rabarbar i truskawki na ucieranym cieście pod chrupiącą kruszonką? To chyba mówi samo za siebie ;-) Od rana zniknęła już połowa ciasta.
Bardzo dobre, na Dzień Mamy, urodziny taty. Do popołudniowej kawy lub porannej szklanki mleka.
Wszystkiego najwspanialszego Mamo! Dziękuję, że jesteś :-)

Ciasto ucierane z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

Na kruszonkę
115 g masła, roztopionego
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
szczypta soli
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej

Wszystkie składniki wrzucić do miseczki i wymieszać widelcem, aż powstanie kruszonka. Można również wyrobić między palcami. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Na ciasto
170 g masła
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
pół łyżeczki soli
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (podzielonej na 1 i 1/4 szklanki oraz 1/4 szklanki)
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g rabarbaru
250 g truskawek
2 łyżki brązowego cukru

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Rabarbar i truskawki pociąć na mniejsze kawałki. Wymieszać w miseczce z 1/4 szklanki mąki pszennej i 2 łyżkami brązowego cukru. Odłożyć.
Mąkę pszenną (1 i 1/4 szklanki), proszek do pieczenia i sól - przesiać, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło na jasną, puszystą masę. Dodawać cukier, dalej ucierając. Stopniowo, jedno po drugim, dodawać jajka, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować.
Do masy maślanej wsypać odłożoną i przesianą mąkę, wymieszać szpatułką.
Formę kwadratową o boku 23 - 24 cm  wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce. Przykryć kruszonką.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie. Pokroić i oprószyć cukrem pudrem.

Inspiracja - Moje Wypieki

4 komentarze:

  1. Ale smakowicie wygląda :)
    Uwielbiam ciasta z owocami i kruszonką. Kojarzą mi się z dzieciństwem i popołudniami u babci:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, nie ma to jak takie ciacho :)
    U mnie też z rabarbarem się pojawiło :D

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne ciacho na dzień mamy, mmm!! kruszonka najlepsza hehe ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. ubóstwiam mojewypieki.com, nie ma dnia, bym tam nie zaglądnęła albo nie wpisała czegoś do mojego notesiku z przepisami. :D
    wygląda nieziemsko smacznie :D

    OdpowiedzUsuń