13.08.2013

Dobra tarta nie jest zła

Tak to już bywa, że coś powstaje przez przypadek, nie planowane. Bo owoce, które latem jemy garściami czasem zalegają i już nie mamy ochoty zjadać ich tak po prostu. To w lodówce stoi napoczęty kubełek śmietanki kremówki i zastanawiamy się co tu z nią zrobić. Taka sytuacja przydarzyła mi się w zeszłym tygodniu. I co zrobiłam? Szybko przeszukałam internet i znalazłam pomysł na... tartę na cieście francuskim. Dokupiłam brakujący składnik i mimo upału nastawiłam piekarnik.
Szybko, prosto i na temat. Z wizytą wpadła w tym dniu przyjaciółka i akurat miałam idealną słodycz na poczęstunek :-)

Tarta na cieście francuskim z marcepanem, malinami, jeżynami i bitą śmietaną
inspiracja 

375 g ciasta francuskiego (rulon)
250 ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
225 g malin (u mnie pomieszane z jeżynami)
150 g marcepanu (dałam 100 g, bo tylko tyle mi pozostało)
kilka małych bez do dekoracji
1 jajko (opcjonalnie)

Ciasto rozłożyć na prostokąt, zawinąć brzegi i posmarować je roztrzepanym jajkiem. Środek tarty nakłuć widelcem. Piec w 220 stopniach przez 8 minut.
W tym czasie zetrzeć marcepan na dużych oczkach tarki. Wstawić do lodówki aby się schłodził.
Podpieczony spód tarty wyjąć z piekarnika. Przygnieść lekko widelcem, żeby nieco opadł. Na środku tarty rozrzucić starty marcepan. Włożyć ponownie do piekarnika na kolejne 5 minut. Po tym czasie wyjąć i wystudzić.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodając cukier puder. Rozłożyć ją na wystudzonej tarcie. Na wierzchu ułożyć umyte i odsączone maliny, jeżyny oraz pokruszone bezy.
Pokroić na kwadraty i podawać.

2 komentarze:

  1. Fajny pomysł na szybki i pyszny deser z owocami lata:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie !! z owocami najlepiej ;)

    OdpowiedzUsuń