11.10.2013

Słodko: krem krówkowy

Nowy cykl. Słodko. Chciałam, aby przepisy na wszelkie słodkości pojawiały się regularniej i by lepiej zmobilizować siebie do pracy, postanowiłam stworzyć wpis cykliczny. Mniej więcej w połowie miesiąca, raz lub dwa pojawi się przepis. To zaczynamy!
Na początek pyszny, domowy krem krówkowy. W końcu odważyłam się zrobić własny krem i... warto było! Można używać go do babeczek, tart, ciasteczek, przełożenia wafli albo jako smarowidło do chleba. Ja posmarowałam małe petitki.
Efekt rewelacyjny i polecam wypróbowanie :-) Przepis podpatrzyłam u Waniliowej Chmurki.

|składniki na 1 średniej wielkości słoik|

200 g śmietanki 36% (użyłam 30%)
100 g cukru kryształu
40 g masła
szczypta soli

W rondelku rozpuścić cukier (do złotego koloru). Następnie cały czas mieszając dodać kawałeczki masła i wlać śmietankę. Non stop podgrzewać masę na wolnym ogniu i oczywiście mieszać.
Dodać odrobinę soli i redukować masę do momentu, aż będzie nieco ciągnąca (trwa to zazwyczaj 5 minut - mnie to zajęło trochę dłużej).
Przełożyć krem do wyparzonego słoika i przechowywać w lodówce (otwarty - nie dłużej niż 1,5 tygodnia).
Smacznego! :-)

3 komentarze:

  1. to chyba jest na prawdę słodkie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki krem najlepiej smakuje wyjadany wprost ze słoiczka :D

    OdpowiedzUsuń