02.11.2013

Sobotnie śniadanie: pancakes z cukinią

Sobota deszczem powitała, cukinią smakowała i cynamonem pachniała. Cukinia leżała w lodówce już jakiś czas, więc była najwyższa pora aby ją zjeść. Miałam w planach zapiekany omlet, ale ostatecznie powstały pancakes. Przyznam, że nie byłam do końca pewna co to wyjdzie i czy będzie smakować, ale zaskoczyło mnie bardzo pozytywnie. Nie sądziłam, że pankejki z dodatkiem takiego warzywa mogą być tak pyszne. Wilgotne i puszyste, idealne! Oprószone cynamonem, z kawałkiem roztapiającego się masła... Na pewno jeszcze powrócę do takiego śniadania. Inspiracja tutaj :-)
Pancakes z cukinią

1/2 szklanki mąki żytniej (u mnie pszenna)
1 jajko
1 szklanka cukinii, startej na średnich oczkach
1/3 szklanki mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cukru (u mnie stevia)

Dodatkowo - masło i cynamon

W misce roztrzepać jajko, wmieszać resztę składników, a na końcu cukinię. Na patelni rozgrzać trochę masła, kłaść po dwie łyżki masy, żeby był okrągły kształt. Przewracać, gdy wierzch zacznie się ścinać i będą pojawiać się pęcherzyki.
Podawać posypane cynamonem i z masłem, ale warto polać miodem lub syropem klonowym.

Miłej reszty weekendu! Mój potrwa do poniedziałku ;-)
Śniadanie dodaję do akcji na durszlaku.

7 komentarzy:

  1. Moja cukinia wylądowała dziś w zapiekance z kaszy pęczak :D Też wołała o spożycie :) Twoje placki bardzo kusząco wyglądają. Podoba mi się ta propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedne z moich ulubionych pankejków, a w tle przewrotnie uśmiecha się kotek... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczne, zielone placuszki :) jedne z tych, które lubię czy w słodkiej czy wytrawnej wersji - na śniadanie czy na obiad- są świetne dzięki swojej uniwersalności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha!
    Dzięki za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale pyszności. coś mi się wydaję, że nie długo wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja bym takie zjadłam w wersji wytrawnej<3

    OdpowiedzUsuń