20.02.2014

Kuskus na słodko

Nowy letni semestr, ostatni. Po krótkiej przerwie wracam na uczelnię i zbliżam się do końca studiów. Teraz najważniejsze zadanie, to skończyć pisanie pracy. A później tylko szczęśliwie wszystko zdać. Podchodzę do tego optymistycznie, bo dlaczego nie? ;-)

Jedna z najlepszych kasz. Prosta w przygotowaniu i smaczna zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej. Choć do tej pory zawsze zalewałam aromatycznym bulionem i zjadałam z dodatkiem mięsa oraz warzyw. Ale przecież można użyć samej wody, dodać cukru i innego słodkiego dodatku. Kuskus jest jak dla mnie dość uniwersalny i można próbować różnych połączeń smakowych. Następnym razem dorzucę świeżych owoców, borówki, maliny, truskawki...
I tak przygotowaną kaszę możemy zapakować do słoiczka i zabrać ze sobą. Dobra o każdej porze dnia :-)

Kuskus z nutą waniliowo-rumową i nutellą
inspiracja

filiżanka kaszy kuskus
2 łyżeczki cukru z wanilią - u mnie o smaku waniliowo-rumowym, z dodatkiem wanilii
nutella
cukrowe serduszka

Kuskus zrobić wg instrukcji na opakowaniu, jednak tuż przed zalaniem wodą, wymieszać kaszę z dwoma łyżeczkami cukru.
Po kilku minutach kasza jest gotowa, wystarczy dodać czekoladowego kremu i posypać cukrowymi serduszkami.
Słodkie Walentynki 2014

2 komentarze:

  1. Kuskus na słodko wymiata! Wolę nawet bardziej niż na wytrawnie :)

    OdpowiedzUsuń