02.06.2015

Mini pancakes dla dużej dziewczynki

Lubię wersje mini. Takie na raz, małe, urocze. Niby dobrze znane naleśniki, ale jednak ciut inne. Idealne na pierwsze czerwcowe śniadanie. Taka osłoda była mi także potrzebna przed wizytą u dentysty. Nieco niefortunny prezent z okazji Dnia Dziecka sobie sprawiłam, bo i trochę bolało, ale ząb nie wybiera ;-).
Miałam napisać już wczoraj, ale kłopoty z internetem pokrzyżowały mi plany. Z małym opóźnieniem, zapraszam!

Mini pancakes z truskawkami

1 szklanka mąki
1 szklanka mleka lub maślanki
1/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 szklanki oleju
szczypta soli

1/2 opakowania serka mascarpone
2 łyżki śmietanki 36%
1 łyżka cukru pudru
owoce, u mnie truskawki

Przygotować ciasto - zmiksować ze sobą wszystkie składniki i odstawić na 15 - 20 minut.
Owoce umyć i pokroić w plasterki.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i dodać mascarpone i chwilę ubić razem.
Ciasto nakładać na sucha patelnię łyżeczką tworząc mini placuszki. Pancakes smażyć przez kilka sekund na średnim ogniu z obu stron, delikatnie przekładając.
Z gotowych placuszków układać wieżyczkę naprzemiennie z kremem i owocami i nadziewać je na patyczki. Można również ozdobić wierzch :-).

2 komentarze:

  1. Ja też kocham wszystko w wersji mini! :) Urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. urocze takie mini, a z pewnością jakie smaczne <3

    OdpowiedzUsuń