11.02.2011

Kruche ciasteczka z M&Ms

W środę upiekłam pyszne kolorowe ciasteczka. Jak zwykle znalazłam prostą receptę, która nie potrzebuje dużo czasu na przygotowanie. Za ten przepis dziękuję Dusi :)

Kruche ciasteczka z M&Ms

Składniki:
  • 200g mąki pszennej
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • pół kostki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • garść groszków M&Ms
Wszystkie składniki oprócz groszków zagnieść.
Schłodzić w lodówce przez 15 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Ciasto rozwałkować i wycinać ciasteczka, a na wierzch kłaść kilka groszków (ja układałam po jednym M&Msie, czasem dwa, ale to zależy od kształtu foremki jaką wycinamy).
Układać na blasze wyłożonej papierem i piec ok. 15 minut.

Po wyjęciu bardzo szybko stygną i można od razu się zajadać. Z tych proporcji wyszło mi jakieś 40 ciasteczek. Na kilka ciastek dałam kamyczki, które akurat miałam w domu i również nieźle się sprawdziły (bo przyznam się, że trochę M&Ms zjadłam i mi nie starczyło ;).





Natomiast przed chwilą upiekłam muffiny i jestem ciekawa co mi wyszło, bo to są moje pierwsze takie babeczki, hehe. Wczoraj mama zakupiła dla mnie formę do muffin i musiałam ją wypróbować :D Jeśli będą jakoś przyzwoicie się prezentować i co najważniejsze smakować, to je tutaj zaprezentuję.
Dobranoc.

4 komentarze:

  1. Cieszę się, że wyszły! Cudownie wyglądają :) Ja dalej marzę o formie muffinkowej:(

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo Duś :) Nie martw się, ja o formie muffinkowej też długo marzyłam i dopiero teraz się doczekałam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygladaja bardzo smakowicie :) pewnie smakuja tak dobrze jak tamte ciasteczka od Ciebie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają smacznie i są smaczne ;d/ Krzyś ;d

    OdpowiedzUsuń