01.05.2011

Placuszki z ricottą

Obiecałam sobie małą przerwę w gotowaniu, ale coś mi to nie wychodzi. Chyba za bardzo lubię przebywanie w kuchni i wypróbowywanie nowych przepisów. Mam nadzieję, że po wczorajszym i piątkowym pichceniu faktycznie trochę odpocznę i skupię się na rysowaniu.
Proponuję bardzo delikatne, mięciutkie, piankowe placuszki. 'Rozpływają się w ustach', jak to powiedziała moja mama. Jeśli ona tak uważa, to naprawdę są dobre ;) Mnie osobiście aż tak nie smakowały, ponieważ nie przypadł mi do gustu smak sera ricotta. Ale można go zastąpić innym serem i pewnie kiedyś tak zrobię :) Przepis pochodzi z książki Nigelli 'Forever Summer', a znalazłam tutaj.

Placuszki z ricottą

Składniki:
  • 250g serka ricotta
  • 125ml mleka
  • 2 duże jajka, osobno żółtka i białka
  • 100g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki oleju
  • można dodatkowo posłodzić (dałam 2 łyżki cukru)
Ricottę, mleko, cukier i żółtka wymieszać na gładką masę. Dodać olej i wymieszać. Dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem cały czas mieszając. Na końcu dodać pianę z białek i wymieszać (w składnikach jest szczypta soli, ale w wykonaniu już nie ma podane, że ją się dodaje. Przez to prawie o niej zapomniałam i dałam po wymieszaniu z pianą z białek).
Smażyć dość krótko z obu stron na rozgrzanej patelni z niedużą ilością oleju nakładając łyżką porcje ciasta.

5 komentarzy:

  1. O... tak Japończycy, są szaleni i bardzo ale to bardzo pomysłowi. Moich marzeniem jest tak pojechać. W taki razie życzę powodzenia w spełnieniu tego hm... marzenia?. O Europie nikt nie zapomni ;D. I bardzo dobrze. U... 10 lat temu to ja miałam 6 lat. Wiec nie wiedziałam co to jest w ogóle Anime & Manga. W takim razie jeżeli Kimi ni todoke jest w internecie. To w wolnej chwili sobie pooglądam ;D. Co do placuszków to w któryś dzień muszę spróbować.
    Wyglądają bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. piankowe, puchate, och jakie one pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak tak skup się na rysowaniu :) bo wiesz jakie masz zaległości:P
    A placuszki wyglądają nieziemsko, jednak nie przepadam ogólnoie za plackami. Nop chyba, że są z sosem Beschamel to nie odmówie nigdy :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo apetycznie ;)

    Jadłaś je solo czy z jakimiś dodatkami?
    pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. nat. jadłam je solo, z dżemem brzoskwiniowym oraz serkiem waniliowym ;)
    Dziękuję za odwiedziny :)

    OdpowiedzUsuń