15.05.2011

Racuszki z jabłkiem i otrębami

Od kilku dni chodziłam z zamiarem zrobienia racuszków. Wreszcie doczekały się na niedzielne śniadanie.
Pyszne i zdrowe, bo z otrębami i świeżym jabłkiem. Był to mój racuszkowy debiut, który uważam za udany :) Wszystkim domownikom bardzo smakowało i na pewno będę robić je częściej.

Racuszki z jabłkiem i otrębami
przepis znalazłam na blogu Przy kuchennym stole

1 szklanka zsiadłego mleka, kefiru lub jogurtu naturalnego (użyłam jogurtu)
1 jajko
1 łyżka cukru trzcinowego
1/2 szklanki otrąb owsianych
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do piecznia
1 duże jabłko
cukier waniliowy
szczypta soli


Jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jogurt (mleko lub kefir), wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia i otręby wymieszać z pozostałymi składnikami. Na koniec dodać obrane i pokrojone w niedużą kostkę jabłko oraz szczyptę soli.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć nieduże placuszki na złoty kolor. 
Można posypać cukrem pudrem, ale są wystarczająco słodkie i jak dla mnie cukier jest tu zbędny.

4 komentarze:

  1. jakie pyszne rzeczy, kurcze, masz talent! :p

    OdpowiedzUsuń
  2. Racuchy mmmm uwielbiam :D Moja mama robi przepyszne:) Ty na pewno też:P

    OdpowiedzUsuń
  3. No niestety. Jutro jadę na wycieczkę będę bez internety 3 dni, a raczej 2. Ciekawe czy wytrzymam xD. Czemu nie jestem Twoją siostrą ?! Ale bym się najadła ;D. Z Taką kobietą jak Ty to uhuhu....

    OdpowiedzUsuń
  4. po co? :) noś i się nie przejmuj, bo nie warto! :)

    OdpowiedzUsuń