02.07.2011

Mango i orzechy czyli blondies

Kiedy za oknem pochmurno i deszczowo, zjedzmy kawałek mięciutkiego i słonecznego ciasta.
Blondies z mango i orzechami

115 g masła
215 g brązowego cukru
2 jajka
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 mango, pokrojone w kostkę
100 g orzechów włoskich, grubo posiekanych

Piekarnik nastawić na 180 stopni i natłuścić kwadratową foremkę o boku 18 cm (i znowu nie miałam takiej małej, więc użyłam formy o boku 24 cm). Masło i cukier rozpuścić w rondelku, odstawić na 10 minut i dodać jajka, cały czas mieszając. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, mango i orzechy. Wymieszać. 
Ciasto wylać do foremki. Piec ok. 35 minut.
Przez chwilę studzimy w foremce, po czym wyjmujemy na kratkę.

Chyba mój brązowy cukier nie był taki mocno brązowy, bo ciasto jest jasne ;) I nie jest za wysokie, ale to ze względu na foremkę, niestety nie posiadam mniejszej. Mimo wszystko ciasto wyszło bardzo dobre, dodatek mango i orzechów świetnie pasuje.

1 komentarz:

  1. chciałabym spróbować! uwielbiam owoce - mango jest pycha! ^^

    OdpowiedzUsuń