30.07.2011

Muffinowe ciasto jagodowe

Tak naprawdę, to miały być muffinki, ale w trakcie robienia ciasta się rozmyśliłam. Może nie wygląda spektakularnie, ale jest mięciutkie i wilgotne. Wyszło bardzo smaczne. Taka muffinowa jagodzianka :)
Przepis dodaję do akcji Olciaky vel Olcik Jagodowo Nam 3.

Muffinowe ciasto jagodowe

2,5 szklanki mąki
ok. 3/4 szklanki cukru
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (użyłam ekstraktu własnej roboty ;D)
100 g masła rozpuszczonego
1 szklanka mleka, jogurtu, kefiru lub maślanki (ja dałam mleko)
2 jajka
300 g jagód

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre.
Do miski z suchymi składnikami dodać mokre i połowę jagód. Wymieszać.
Przelać do tortownicy o średnicy 26 cm i posypać pozostałymi jagodami.
Piec przez 30 - 35 minut.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

8 komentarzy:

  1. prosto i pysznie.
    Pozdrawiam i dziękuję za Twój udział w akcji:*

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo śmiesznie wygląda:) ale na pewno jest smaczne

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie wszystko co z borówami jest pieczone, musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. mnie wyszedł zakalec :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że się nie udało :-( Ale nie wiem co mogło pójść nie tak..

      Usuń
  5. Nie sugerowałam się odpowiedzią o zakalcu a szkoda.. miała być słodka niespodzianka a też mi wyszedł słodki zakalec ;/ nie polecam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Komentarz po 3 latach ;-) Bardzo spodobał mi się twój blog i przeglądam go od początku, kilka przepisów wypróbowałam i wyszło pysznie :-)
    A to ciasto (bez obrazy) na pierwszym zdjęciu przypomina mi pleśń, ale w smaku na pewno jest wyborne :-)

    OdpowiedzUsuń