Ciasto z Coca Colą
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g cukru kryształu
3 czubate łyżki gorzkiego kakao
szczypta soli
1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
250 g masła
200 ml Coca Coli
75 ml mleka
2 jajka
W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, sól i cukier wanilinowy. W drugiej misce roztrzepać dokładnie jajka, dodać do nich mleko, roztopione i ostudzone masło oraz colę - wymieszać.
Mokre składniki wlać do suchych i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Przelać do tortownicy o średnicy ok. 24 cm (wysmarowanej wcześniej masłem i posypanej bułką tartą).
Piec w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut. Ostudzone ciasto oblać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Polewa
1 czekolada z karmelem (używam Milki)
2 (lub więcej) łyżki śmietany kremówki
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę, wymieszać. Gorącym polać ciasto (polewa nie zastyga, pozostaje lekko klejąca).
Przepis dołączam do akcji na Durszlaku Halloween w kuchni.
mm jakie dobre i ładne duszki. ^^ hehe, ja tam też jeszcze nie śpię tylko buszuje po inter. :pp
OdpowiedzUsuńo czytałam już o tym cieście, musi być pyszne,duszki fajne :) a bez się sama boję robić:) także plus dla Ciebie za odwagę:)
OdpowiedzUsuń