Dzień dobry! Dziś ekspresowo, ponieważ muszę uciekać na wykład.
Jako dodatek do śniadania proponuję bardzo wilgotne i zdrowsze ciasto. Kolejny raz jest połączenie jabłka z cynamonem, a więc już jest na liście moich ulubionych :-)
Wieczorem upieczone i na rano gotowe.
Żytnie ciasto z jabłkami
inspiracja
1 średniej wielkości jabłko (125 - 150 g)
1 łyżeczka cynamonu
50 g zmielonych migdałów
150 g mąki żytniej razowej - użyłam zwykłą jasną żytnią
2 łyżeczki proszku do pieczenia
75 g masła
50 g miodu
100 g cukru muscovado (można troszkę zmniejszyć ilość)
75 ml mleka, w temperaturze pokojowej
1 jajko, w temperaturze pokojowej
płatki migdałów, do oprószenia
Jabłko obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w 1 cm kostkę. Oprószyć cynamonem i wymieszać.
W naczyniu wymieszać zmielone migdały, mąkę, proszek. Odstawić.
Do małego garnuszka włożyć masło, miód, cukier muscovado. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia cukru. Lekko przestudzić. Przelać do większego naczynia. Dodać jajko i mleko, roztrzepać widelcem. Dodać suche składniki i wymieszać, by nie było grudek. Wsypać jabłko i wymieszać.
Foremkę keksówkę o wymiarach 20 x 8 cm (u mnie 20 x 7 cm) wysmarować masłem, wysypać otrębami - pominęłam, moja foremka jest aluminiowa, chociaż mogłam posypać otrębami, bo ze względu na dużą wilgoć, ciasto trochę się przykleiło. Wyłożyć do niej ciasto, wyrównać, posypać płatkami migdałów. Piec w temperaturze 170 stopni przez 40 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Jabłko i cynamon - mniam! Wygląda właśnie na takie wilgotne i aromatyczne :)
OdpowiedzUsuńmusi być pyszne!
OdpowiedzUsuńojej.
OdpowiedzUsuńtoż to idealne śniadanie ♥
u mnie na razie odwyk od pieczenia, rachunek był duży :) więc kombinuje na inne sposoby, a Twoje ciasto kusi :)
OdpowiedzUsuńŚniadanko idealne :)
OdpowiedzUsuńA połączenie jabłka z cynamonem zajmuje pierwsze miejsce na mojej liście rozkoszy kulinarnych :D
this looks so yummy! i wanna try that! thanks for sharing!
OdpowiedzUsuńAnyway, I followed your blog, hope you can follow back, too!
Thanks!
It’s a GIRL Thing
uwielbiam takie ciastowe śniadania :)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę apetycznie :D
OdpowiedzUsuńRobię podobne z bananami, ale jeszcze nigdy z jabłkami. Fajny przepis.
OdpowiedzUsuńZ bananami musi być również bardzo smaczne :-)
Usuń