Delikatne, lekkie śniadanie z nadzieją na coraz piękniejsze dni.
Delikatne placuszki z mascarpone
około 9 - 10 placuszków
80 g serka mascarpone
2 łyżki cukru
1/4 szklanki pełnego mleka
1/4 szklanki śmietanki 30 lub 36 %
1 duże jajko
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju roślinnego do smażenia
Zmiksować mascarpone, cukier, cukier waniliowy, jajko, mleko i śmietankę na gładką, jasną masę.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy, wciąż miksując.
Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany - nie powinna się rozpływać na boki po nałożeniu porcji ciasta na patelnię. Jeśli tak się dzieje - dodać nieco więcej mąki.
Nabierać dużą łyżką porcję masy i kłaść na rozgrzany olej. Odwracać na drugą stronę, kiedy na powierzchni placuszków zaczynają ukazywać się pęcherzyki powietrza.
Podawać na ciepło z cukrem pudrem i/lub ulubionym dżemem czy konfiturą.
Albo ze świeżymi owocami. U mnie truskawki.
Z mascarpone to muszą być pyszniutkie! I te truskawy jeszcze i niebieskie niebo:)
OdpowiedzUsuńmmm. ostatnio mnie też wzięło na truskawki. :>
OdpowiedzUsuńmmmmm.... i nic więcej do szczęścia nie potrzeba :)
OdpowiedzUsuńjuż któryś raz spotykam się z przepisem na takie placuszki, wyglądają przesmacznie i chyba będę musiała je wypróbować w końcu :)
OdpowiedzUsuńTakie śniadanka lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńHm. Nigdy nie jadłam serka mascarpone, ale placuszki wyglądają genialnie. Chyba czas zmierzyć się z tym składnikiem.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia, Basia :-)
Spróbuj koniecznie :-) Ja swoje pierwsze spotkanie z mascarpone miałam przy okazji tiramisu.
UsuńPozdrawiam imienniczkę :-)
Jakie one puszyste i delikatne.
OdpowiedzUsuńzestawienie tych placuszków ze zdjęciami chmur jak najbardziej adekwatne :) wyglądają tak lekko
OdpowiedzUsuńZ truskawkami, ale rozpusta!:D Podoba mi się:D Oby ten śnieg już więcej nie padał w tym roku! :)
OdpowiedzUsuńChyba się wybiorę ponownie po truskawki xD
OdpowiedzUsuń