15.04.2012

Limonkowy poranek

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam cytrusy za ich intensywny zapach i orzeźwiający smak. Dodane do placuszków albo muffinek tworzą niesamowity smak. Limonkowe pancakes zrobiłam już dwukrotnie i wciąż mi mało. I z tej cytrusowej miłości, na dzisiejsze śniadanie upiekłam muffiny cytrynowe. Podzielę się przepisem w najbliższym czasie ;-)
Limonkowa inspiracja od Sue
Limonkowe pancakes

80 g dowolnej mąki
jajko
1/2 filiżanki jogurtu (użyłam maślanki)
1/2 filiżanki mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok i skórka otarta z 1/2 limonki
1 - 2 łyżeczki cukru
szczypta soli

Jogurt, mleko i jajko wymieszać. Połączyć z suchymi składnikami i sokiem oraz skórką z limonki. Ciasto powinno być dość gęste. W razie potrzeby dosypać mąki - ja dodałam dwie łyżki, bo ciasto wyszło za rzadkie. Smażyć bez tłuszczu (jeśli nie używamy teflonowej patelni, dodać łyżeczkę rozpuszczonego masła) na złoty kolor z obu stron.
 Mini pancakes ;D
 Smacznego!

20 komentarzy:

  1. Ale musiały być pyszne....;) Piękne i ten cytrusowy akcent.. bajka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie równiutkie!:) Na czym je smażysz?:) Podobają mi się, a moje zawsze takie jakieś koślawe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na zwykłej teflonowej patelni :-) Nie wiem jak to się dzieje, że zawsze takie równe mi wychodzą.

      Usuń
  3. piękny kolor ma limonka, a placuszk i jej dodatkiem na pewno są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prześliczne są :) Z limonka jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  5. apetycznie wygląda :)
    zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  6. ale ślicznotki! moje są zawsze takie nieładne! muszę się od Ciebie nauczyć. może zrobię je na kolację w wersji cytrynowej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! :* Z cytryną będą na pewno również bardzo dobre :-) I chyba też w takiej wersji zrobię, bo mam na zbyciu cytrynkę.

      Usuń
  7. Ale jaśniutkie. :)
    Ja już tylko czekam na maliny i jagody.. najlepsze dodatki do placuchów. :D

    OdpowiedzUsuń
  8. pięknie wyglądają, ja też obstawiam wersje z cytryną ! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Mnam! Takich jeszcze nie jadlam! Muszą byc pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniałe, i z masłem orzechowym <3 I super równe Ci wyszły. Ja muszę używać obręczy, jeśli chcę równe.

    OdpowiedzUsuń
  11. aż czuć aromat limonki od razu! jeszcze nie robiłam cytrusowych placuszków:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo mnie rozbawił mini pancake :D
    Wyglądają przepysznie, będą dobrym śniadaniem na gorące, letnie poranki :)
    Ja bym tylko wymieniła limonkę na grapefruit'a, szaleje za nimi.

    OdpowiedzUsuń
  13. idealnie równiutkie, puszyste i złociste.
    a zapach i smak limonki tak wspaniale orzeźwia od samego rana!

    OdpowiedzUsuń
  14. limonka, masło orzechowe w/na plackach prawdziwe delicje :).

    OdpowiedzUsuń
  15. Kocham limonkę i już kocham te placuszki, chociaż jeszcze ich nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Odpowiedzi
    1. Masło orzechowe, a są również pyszne z dżemem malinowym :-)

      Usuń