19.05.2012

Pełnoziarniste

Cóż mogę napisać... Delikatne i pożywne, a z konfiturą z czarnych porzeczek są najlepsze.
Pełnoziarniste placuszki z otrębami owsianymi
/10 placuszków/

1/4 szklanki otrębów owsianych
1/4 szklanki mleka (1,5% lub 2%)
łyżka syropu klonowego
3/4 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
1/4 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 duże jajko
175 ml jogurtu naturalnego
1,5 łyżki oleju rzepakowego + odrobina do smażenia (nie miałam i użyłam zwykły olej)
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
 
W miseczce wymieszać otręby owsiane z mlekiem i syropem klonowym. W drugiej misce wymieszać wszystkie składniki suche - obie mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. W trzeciej misce ubić jajko, dodać jogurt. Przez cały czas ubijając, dodać olej i ekstrakt waniliowy.
Dodać mieszankę suchych składników do jajek z jogurtem. Zamieszać delikatnie. Dodać mleko z otrębami i syropem. Odstawić na około pół godziny.
Rozgrzać patelnię i posmarować lub spryskać ją olejem. Nakładać nieduże porcje ciasta i smażyć z obu stron. Placuszki są delikatne, więc trzeba uważać przy ich odwracaniu.
Podawać z ulubioną konfiturą (u mnie z czarnych porzeczek) lub syropem klonowym. Jako posypka świetnie sprawdzą się wiórki kokosowe :-)

16 komentarzy:

  1. Cudownie puchate! Z konfiturą to muszą smakować mmm <3

    OdpowiedzUsuń
  2. samo zdrowie, uwielbiam placuszki otrębowe- najlepsze na sniadanko
    :)
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie
    Szana ;)
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wyrośnięte :D Muszę jutro zaserwować sobie jakiś placuchy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Są piękne! Muszę zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jaaakieee przepiękne grubaski! *___* daaaj jednego! ^^

    dzięki za otagowanie ;* jak znajdę czas to się za to zabiorę. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. strzał w dziesiątkę z tą konfiturą!! ♥

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności. Muszę je wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. z czarnymi porzeczkami z pewnością bosko smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  9. oh my god, that looks amazing!
    i'm actually going to go and make some pancakes right now...
    xxx

    OdpowiedzUsuń
  10. mmm... wygląda pysznie... moja mama ostatnio robiła z rabarbarem - polecam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ pięknie wyrosły!

    OdpowiedzUsuń
  12. To już chyba uzależnienie, wiesz;p

    OdpowiedzUsuń
  13. ale puszyste! bardzo bardzo apetyczne

    OdpowiedzUsuń