Co zrobić z samotnym kubeczkiem jogurtu kokosowego? Pancakes! bo już dawno ich u mnie nie było.
Przepis eweny z raspberries and cream delikatnie zmieniłam. Niestety, ale mango mnie ostatnio nie lubi. Ledwo kupię, poleży dwa dni i już się psuje. Dlatego zastąpiłam je malinami, których pudełko niespodziewanie znalazłam w zamrażalniku. Nie wrzuciłam do ciasta, tylko podałam jako dodatek. Ale mango z jogurtem kokosowym... muszę kiedyś zrobić.
Pancakes kokosowe
150 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
50 g drobnego cukru
2 jajka
150 g jogurtu kokosowego z wiórkami
25 g masła, rozpuszczonego i wystudzonego
trochę malin do podania
olej do smażenia
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać do dużej miski i wymieszać z cukrem. Jajka, jogurt oraz rozpuszczone masło ubić w innej misce i dodać do suchych składników, dalej ubijając na gładką masę.
Masa jest gotowa do smażenia. Placuszki można smażyć od razu lub wstawić na noc do lodówki.
Patelnię rozgrzać, posmarować cienką warstwą oleju. Nakładać czubatą łyżkę ciasta i smażyć około 1-2 minuty z jednej strony, gdy zaczną pojawiać się bąbelki placki przewracamy i smażymy z drugiej strony, również około 1-2 minuty.
Pięknych wakacji!
ojaojaoja! Holandia, wspaniale! rób duzo zdjec i opowiadaj wszystko! baw sie cudownie!
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo ładnie :) Takie wyrośnięte Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńUdanych wakacji ;0
OdpowiedzUsuńAch, ach, ach, jak one przepysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńI Tobie również życzę wspaniałego, niezapomnianego wyjazdu. :)
Z jogurtem kokosowym z wiórkami? to musi być przepyszne!
OdpowiedzUsuńPięknych wakacji życzę ;-)
Ja to tych wakacji jakoś nie czuję:( Chyba się za bardzo nudzę -_- ale pojedziemy niedługo i koniec z nudą :D
OdpowiedzUsuń