19.05.2013

Światowy Dzień Pieczenia

Dziś mamy wspaniały dzień dla wszystkich tych, którzy lubią piec najróżniejsze słodkości. Każdy może spróbować swoich sił i zmierzyć się z jednym z setki przepisów zamieszczonych na stronie World Baking Day. Mój wybór padł na czekoladowe magdalenki z pomarańczą - poziom 68. To moje drugie magdalenki, choć foremkę do ich wypieku mam od dawna. Jednak zawsze robiłam coś innego albo zupełnie zapominałam.
Dopiero teraz wyciągnęłam z zakurzonego pudła i zabrałam się do pracy. Trafiła się idealna okazja :-)
Czekoladowe magdalenki z pomarańczą

100 g margaryny
2 jajka
2 łyżki płynnego miodu
1 pomarańcza
90 g cukru trzcinowego
70 g gorzkiej czekolady
90 g mąki tortowej
1 łyżka proszku do pieczenia
20 g kakao w proszku
szczypta soli

Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Stopić margarynę na małym ogniu (lub w kuchence mikrofalowej przy niskiej temperaturze) i odstawić do wystygnięcia.
Czekoladę połamać na kawałki i stopić w rondlu umieszczonym w garnku z gorącą wodą.
Opłukać pomarańczę pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć. Zetrzeć około dwóch łyżek skórki (pomijając miękisz) i odstawić na bok.
Jajka roztrzepać z miodem i wmieszać cukier trzcinowy. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać kakao w proszku oraz sól. Połączyć margarynę, czekoladę, masę jajeczną i mąkę. Dodać startą skórkę pomarańczy i dokładnie wymieszać, a następnie nałożyć ciasto do formy na ciastka (napełnić do mniej więcej dwóch trzecich, ponieważ ciasto urośnie podczas pieczenia).
Piec ciasteczka przez około 8 minut (czas pieczenia zależy od mocy piekarnika), ja piekłam kilka minut dłużej. Wyjąć foremkę z piekarnika i pozostawić ciastka do ostygnięcia.
BAKE BRAVE!

6 komentarzy:

  1. Ale piękne zdjęcia:)
    Muszę się przyznać, że magdalenek nigdy jeszcze nie jadłam. Urzekają mnie swoim kształtem. Chyba muszę się zaopatrzyć w foremkę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż szkoda, że do tych ciastek trzeba mieć specjalną formę... Chyba zacznę pisać list do Mikołaja :)

    Dziękuję za udział w akcji!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie uczciłaś ten dzisiejszy dzień! :) Ciasteczka podobają mi się ze względu na wygląd, smak (lubię magdalenki!) i nazwę :D:D moje imienniczki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. światowy czekoladowy dzień pieczenia u ciebie , fajnie ci wyszły te magdalenki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne, cudne zdjęcia. Magdalenki boskie, jeszcze nigdy sama nie piekłam bo formy nie mam. A, że ja też Magdalena lubię je podwójnie.
    Ja piekłam wczoraj 70.

    OdpowiedzUsuń