24.07.2017

Fairy Toast. Lato pachnące cynamonem

Cynamon kojarzy mi się przede wszystkim z jesienią, czasem wypiekania szarlotek, bułeczek i ciastek otulonych tym cudownym aromatem. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby również lato ze swym bogactwem owoców połączyło się z tą nutką jesieni.
Pomysł na wróżkowe tosty pojawił się po zobaczeniu bajki o Dzwoneczku. Tak, wiem, dzieckiem już dawno nie jestem, ale wciąż lubię od czasu do czasu oglądnąć bajkowe światy, pełne magii, przyjaźni i dobra. Szczególnie starsze produkcje Disneya należą do moich ulubionych.

Zainspirowałam się prostym przepisem znalezionym w sieci, który może być słodkim podwieczorkiem lub równie słodkim śniadaniem. Z pewnością tak podane tosty spodobają się dzieciom, ale i ci, co mają nieco więcej wiosen z radością i smakiem przyjmą taki talerz ze szczyptą magii ;-). Wiecie, że wróżki pachną cynamonem?
Fairy Toast - Wróżkowe tosty
|na jedną porcję|

2 kromki chleba tostowego
1 jajko
1 łyżka mleka
masło do smażenia
około 4 łyżki drobnego cukru białego i brązowego
cynamon, około 1 łyżeczka
owoce - truskawki, borówki lub inne sezonowe, takie jak lubicie

Kromki chleba tostowego przekroić na dwie części, po przekątnej, tak aby powstały cztery trójkąty. Na talerzu wymieszać cukry z cynamonem.
Na patelni rozpuścić masło. W talerzu roztrzepać jajko z mlekiem i w gotowej mieszance maczać chleb. Następnie kłaść na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron, aż tosty się zarumienią i nabiorą złotego koloru. Jeszcze ciepłe obtoczyć z każdej strony w cukrowo-cynamonowej mieszance i układać na talerzu na kształt motyla. Udekorować owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz