Placek na maślance z malinami i kruszonką
Składniki (na dużą prostokątną blachę)
Ciasto:
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka cukru
- 2,5 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1 mały proszek do pieczenia (dałam 2,5 łyżeczki)
- pół szklanki oleju
- 1 cukier waniliowy
- 15 dag mąki
- 9 dag margaryny Kasi
- 17 dag cukru
Wszystkie składniki wrzucić do miski, wymieszać i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Można także najpierw utrzeć jajka z cukrami, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian z maślanką, a na końcu dodać olej).
Na ciasto wyłożyć owoce świeże lub mrożone (u mnie mrożone maliny), a na to kruszonkę.
Kruszonka:
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać stopioną, ochłodzoną margarynę i szybko ręcznie zagnieść.
Piec ok. 30-35 minut w temperaturze 175 st. C.
Zapachniało latem.
Wygląda u Ciebie przepysznie! Następnym razem muszę spróbować z malinkami, bo mam zamrożone :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Zapisuję sobie:)mniam!
OdpowiedzUsuńCzy owoce rozmrazałaś wczesniej czy jak? :)
OdpowiedzUsuńMonica bardzo dziękuje :)
OdpowiedzUsuńDuś, tak maliny wcześniej rozmrażałam. Wyłożyłam je na papierowym ręczniku aby pozbyć się nadmiaru wody. Cieszę się, że ciasto się podoba :)
Mmm maliny xD uwielbiam :D ale nie probowalam nigdy ciasta z malinami, raczej z truskawkami :)
OdpowiedzUsuńjak mówiłam, tak zapisałam i zrobiłam, dzisiaj będzie przepis:)
OdpowiedzUsuńDuś, bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu :)
OdpowiedzUsuńWygląda jak drożdżówka, a to pewnie jak piszesz zasługa maślanki, znakomite! :)
OdpowiedzUsuńNie piszesz ile tych malin
OdpowiedzUsuńFaktycznie. Zawsze daję 300 g owoców :-)
Usuń