26.03.2011

Placek na maślance z malinami i kruszonką

Dzisiejsze ciasto pochodzi z cyklu 'Co zrobić z pozostałą maślanką w lodówce'. Na przepis natknęłam się na forum cincin i blogu Wino i Oliwki. Rewelacyjne, proste i szybkie w przygotowaniu. Każdy kto je zjadł był zachwycony. Mnie urzeka nie tylko smak, ale i zapach *.* Połączenie ciacha z malinami jest niesamowite. Od dawna uwielbiam wypieki z malinami, a drożdżowiec mojej mamy, to wspomnienie dzieciństwa. Poza tym, pieczenie z dodatkiem maślanki nadaje tej wspaniałej puszystości, wilgotności i delikatności. Polecam :)

Placek na maślance z malinami i kruszonką

Składniki (na dużą prostokątną blachę)
Ciasto:
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 mały proszek do pieczenia (dałam 2,5 łyżeczki)
  • pół szklanki oleju
  • 1 cukier waniliowy
Kruszonka:
  • 15 dag mąki
  • 9 dag margaryny Kasi
  • 17 dag cukru
Ciasto:
Wszystkie składniki wrzucić do miski, wymieszać i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Można także najpierw utrzeć jajka z cukrami, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian z maślanką, a na końcu dodać olej). 
Na ciasto wyłożyć owoce świeże lub mrożone (u mnie mrożone maliny), a na to kruszonkę.

Kruszonka:
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać stopioną, ochłodzoną margarynę i szybko ręcznie zagnieść.
Piec ok. 30-35 minut w temperaturze 175 st. C.


Zapachniało latem.

10 komentarzy:

  1. Wygląda u Ciebie przepysznie! Następnym razem muszę spróbować z malinkami, bo mam zamrożone :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy owoce rozmrazałaś wczesniej czy jak? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Monica bardzo dziękuje :)
    Duś, tak maliny wcześniej rozmrażałam. Wyłożyłam je na papierowym ręczniku aby pozbyć się nadmiaru wody. Cieszę się, że ciasto się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm maliny xD uwielbiam :D ale nie probowalam nigdy ciasta z malinami, raczej z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak mówiłam, tak zapisałam i zrobiłam, dzisiaj będzie przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Duś, bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda jak drożdżówka, a to pewnie jak piszesz zasługa maślanki, znakomite! :)

    OdpowiedzUsuń