Dla kochanej mamy :*
Ciastka od serca
z książki Beaty Lipov 'Dzieciaki do kuchni, czyli rodzinne gotowanie'
na ciasteczka
1 3/4 szklanki mąki
150 g miękkiego masła
3/4 szklanki brązowego cukru
2 jajka
4-5 kropli zapachu waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
na serca
około 150 g landrynek
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Masło utrzyj mikserem, stopniowo dodając cukier, jajka i zapach waniliowy. Miksuj, aż składniki się połączą. W innym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy maślanojajecznej, cały czas mieszając. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące, dosyp trochę mąki.
Owiń ciasto folią i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
Rozwałkuj na grubość pół centymetra. Szklanką wytnij koła, za każdym razem zanurzając brzeg szklanki w mące. Wycięte ciasteczka układaj w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Foremką w kształcie serca wytnij środki. Landrynki utłucz w moździerzu. Wsyp łyżeczkę (to zależy, jakie duże otwory są w środku) miału landrynkowego do każdego serca.
Piecz 8-12 minut. W tym czasie landrynki się rozpuszczą, a ciastka upieką.
Po wyjęciu z piekarnika odstaw ciastka do wystygnięcia. Wtedy można łatwo odkleić je od papieru.
za parenaście minut biorę się za ciacha. dzięki! :)
OdpowiedzUsuńAgniech cieszę się, że upieczesz te ciasteczka. Napisz jak wyszły :)
OdpowiedzUsuńAle cudnie wygladaja : D
OdpowiedzUsuń/Aggie
Zgadłam ;D. Bravo dla mnie.
OdpowiedzUsuńMożliwe, ale warto spróbować xD.
A nóż, widelec może się nie pozabijamy na takich szpilach.
Ciaaaasteczka... mniam... smakowicie wyglądają ;3
A ja się za ciastka biorę jutro:DD
OdpowiedzUsuńCóż takie go się stało?. Jeśli mogę wiedzieć ?.
OdpowiedzUsuńMi się takie podoba i dlatego chce mieć w swoim uchu ;3. JA mam po 2 dziurki w uchu ;D.
Aggie dziękuję :)
OdpowiedzUsuńasiulax3 będziesz piec te ciasteczka? czy jakieś inne? ;)
boskie już kiedyś miałam zamiar je przygotować :) pięknie wyglądają
OdpowiedzUsuńDziękuję Duś :) Tak, ślicznie wyglądają i równie bosko smakują.
OdpowiedzUsuńmozna zamiast cukru brazowego uzyc zwykly bialy ???
OdpowiedzUsuńTak.
Usuń