28.09.2011

Warzywnie na obiad

Dzisiejszy obiad przyrządziła moja mama. Ja osobiście nie przepadam jakoś za gotowaniem bardziej wytrawnych dań. Zdarzy mi się coś przyrządzić, ale do tego muszę mieć naprawdę dobrą mobilizację ;) Pozostaję wierna moim słodkim wypiekom. Na zrobienie czegoś słodkiego zawsze znajdę czas i chęci.
Przepis pochodzi z serii 'podaj dalej', podpatrzonego w programie kulinarnym. Nie wiedziałam czego się spodziewać, ale jestem mile zaskoczona. Polecam wypróbowanie :)

Zapiekane bakłażany z sosem i serem feta

2 bakłażany
1 puszka pomidorów bez skórki
2 pomidory świeże (obrane ze skórki)
opakowanie sera feta
duża cebula (lub 2)
7 ząbków czosnku
świeża bazylia (może być pietruszka)
1 papryczka chili bez pestek
trochę przyprawy uniwersalnej Delikat do smaku

Bakłażany pokroić na 2 cm krążki i posypać solą - muszą pokryć się rosą i obetrzeć.
Brytfankę natrzeć oliwą i ułożyć bakłażany, zapiec 15 minut.
Sos - baza
Cebulę pokroić, zeszklić na patelni. Dodać drobno pokrojony czosnek. Chili pokroić drobno i również dołożyć. Obrane pomidory pokroić w kostkę, dodać, a następnie pomidory z puszki. Wszystko dusić. Na końcu dorzucić posiekaną bazylię lub pietruszkę.
Żaroodporne naczynie wyłożyć 1/3 sosu, ułożyć bakłażany i wylać resztę sosu. Posypać pokruszonym serem feta. Zapiekać 20 minut.

Można jeść na ciepło i zimno.
Sos nadaje się także do podania z makaronem.

4 komentarze:

  1. Przepysznie wyglada :)
    Ja to znowu lubie pichcic dania w kuchni :P
    Piec tez lubie, w sumie lubie ogolnie kulinarie i wlasnie z tego wzgledu chce zrobic kurs w tym kierunku. Kto wie? Moze kiedys cos wlasnego otworze :) Pozdrawiam.

    /Aggie

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie. Świetne połączenie smaków;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aggie, Panna Malwinna dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda bardzo apetycznie naprawdę

    OdpowiedzUsuń