3.06.2012

Sezon truskawkowy

Truskawki, truskawki, wszędzie truskawki! Jak co roku pochłaniam spore ilości, bo sezon niestety nie jest długi i trzeba się nacieszyć świeżymi owocami. Zjadam same, z cukrem, z bitą śmietaną, z płatkami i mlekiem wrzucam do ciast lub zapiekam pod kruszonką. Sposobów podania jest wiele a każdy równie pyszny.
W najbliższym czasie truskawki będą zapewne częstym gościem w mojej kuchni i tym samym przepisów z ich udziałem nie będzie brakować ;-)

Dzisiaj do śniadania podałam truskawki i rabarbar pod kruszonką. Cudowne połączenie smaków. Ciepłe i miękkie owoce pod chrupiącą kruszonką... To nie może być niedobre.
Owoce pod kruszonką już kiedyś pokazywałam. Jest kruszonka wg Sophie Dahl i tylko dodałam inne owoce. Przepis na wykonanie jest tutaj.
Miłego niedzielnego popołudnia! 

8 komentarzy:

  1. Dokładnie! Też się zajadam truskawkami i dorzucam je do wszystkiego, trzeba się najeść na cały rok! Ubolewam czemu sezon na tak dobre owoce jest taki krótki :(

    OdpowiedzUsuń
  2. KLasyka zawsze się sprawdza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja na weekend piekłam ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami, także posypane kruszonką :) Truskawki i rabarbar to połączenie idealne! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ten klasyczny deser a w tym sezonie jeszcze go nie jadłam, zbrodnia :)
    Cudowne masz zdjęcia, wiesz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, cieszę się, że moje zdjęcia Ci się podobają :-)

      Usuń
  5. mm..dziś kupiłam sobie cały koszyk truskawek i popijam sobie koktajle:))

    OdpowiedzUsuń
  6. jak tylko pokażą się moje własne truskawki to mam właśnie takie pyszności w planach :)

    OdpowiedzUsuń