31.03.2017

Mini serniczki. Wiosna!

Pora wprowadzić tutaj trochę wiosny. Za oknami już zdecydowanie ją czuć, a co za tym idzie, nabieramy większej ochoty do działania. Sernik zawsze kojarzy mi się ze świętami, szczególnie Wielkanocą (przepyszny sernik z rosą w wykonaniu mojej Mamy na stałe wpisał się w nasze świąteczne menu - tutaj przepis :-)). Tym razem mam dla Was serniczki w wersji mini. Od dawna lubię różne dania podane właśnie w takiej małej formie, jak chociażby mini omlety, czy mini pancakes, które już kiedyś pokazywałam. Te serniczki piekłam już dość dawno, zdjęcia pstryknęłam, ale przepis nigdy się nie pojawił. Jednak szkoda nie podzielić się takimi pysznościami, a okres przedświąteczny to idealna pora.
Dla fanów masła orzechowego, słodko-słonych połączeń i czekoladek Reese's ;-).

Mini serniczki Reese's

Spód
100 g krakersów
50 g masła orzechowego

Krakersy pokruszyć w malakserze lub umieścić je w mocnym woreczku i pokruszyć przy pomocy wałka/tłuczka. Dodać masło orzechowe i wymieszać/lekko zmiksować. Masa ciasteczkowa może pozostać sypka.

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, rozdzielić pomiędzy nie pokruszone krakersy (mniej więcej 1 pełna łyżka na 1 mini serniczek), wyrównać.

Masa serowa
500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie
2 duże jajka
140 g jasnego i miałkiego brązowego cukru
180 g masła orzechowego (gładkiego lub z kawałkami orzechów)
45 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową i zmiksować do połączenia i gładkości. Nie miksować zbyt długo by specjalnie nie napowietrzyć masy serowej. Przygotowaną masę serową wyłożyć do papilotek, pozostawiając około 3 mm od górnej krawędzi papilotki na polewę czekoladową.
Piec w temperaturze 160°C przez około 25 - 30 minut, bez termoobiegu. Powierzchnia serniczków powinna być ścięta, może lekko wyrosnąć (podczas studzenia opadnie). Wyjąć, wystudzić, schłodzić.

Dodatkowo
orzeszki ziemne solone, do posypania
pokruszone krakersy, do posypania

Polewa czekoladowa (zastygająca)
85 g mlecznej czekolady (lub gorzkiej)
55 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
10 g masła

W garnuszku umieścić śmietanę kremówkę i masło. Podgrzać, prawie do momentu wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, bez mieszania. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego (w razie konieczności przetrzeć przez sitko).
Ciepły sos czekoladowy rozprowadzić po wierzchu schłodzonych serniczków. Oprószyć solonymi orzeszkami i krakersami. Włożyć do lodówki do stężenia polewy.
Przechowywać w lodówce.

2 komentarze:

  1. Mm, alez one pięknie wyglądają! Nigdy jeszcze nie jadła serniczków w wersji mini :)

    OdpowiedzUsuń