Tak naprawdę, to miały być muffinki, ale w trakcie robienia ciasta się rozmyśliłam. Może nie wygląda spektakularnie, ale jest mięciutkie i wilgotne. Wyszło bardzo smaczne. Taka muffinowa jagodzianka :)
Przepis dodaję do akcji Olciaky vel Olcik Jagodowo Nam 3.
Muffinowe ciasto jagodowe
2,5 szklanki mąki
ok. 3/4 szklanki cukru
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (użyłam ekstraktu własnej roboty ;D)
100 g masła rozpuszczonego
1 szklanka mleka, jogurtu, kefiru lub maślanki (ja dałam mleko)
2 jajka
300 g jagód
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre.
Do miski z suchymi składnikami dodać mokre i połowę jagód. Wymieszać.
Przelać do tortownicy o średnicy 26 cm i posypać pozostałymi jagodami.
Piec przez 30 - 35 minut.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.