...Weroniki!
Jak wspominałam, w niedzielę byłam na małym poczęstunku z okazji urodzin
Weroniki, ale konkretnie są dzisiaj :-) Moja droga, znamy się już tyle lat. A po tej kilkuletniej przerwie w naszych kontaktach, nie spodziewałam się, że znowu będziemy coś wspólnie planować, wyjeżdżać i spotykać się na pogaduchy. Dziękuję za zaproszenia do Bremen, miałam świetne wakacje i sylwestra :D Cieszę się, że przyjaźnimy się tak długo :-)
Jestem dzisiaj jakaś nieogarnięta. Może to przez pogodę albo zbliżającą się Matkę Naturę. A może jedno i drugie. W każdym razie szykując sobie śniadanie zalałam zieloną herbatę mlekiem. Dobrze, że się szybko zorientowałam i tylko trochę mleka wlałam. Chyba podświadomie chciałam zrobić bawarkę, ale to raczej nie z tą herbatą, haha.
14 marca wspominam również koncert, o którym pisałam
tutaj. Od tamtej pory wciąż czekamy z Em na nową płytę i trasę koncertową. Bycie fanem Tokio Hotel wymaga dużo cierpliwości ;-)
W prezencie podarowałam książkę oraz ciasto. Ale nie, nie ten piękny torcik.
Tort był zamówiony w cukierni.
Upiekłam ciasto, które łączy dwa ulubione smaki Weroniki. Czekolada i kokos.
Ciasto czekoladowo-kokosowe z polewą
5 jajek
1,5 szklanki cukru
300 g masła
100 g gorzkiego kakao
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka wiórków kokosowych
około 1/4 szklanki mleka (jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta)
polewa
150 g czekolady gorzkiej
100-125 ml kremówki 30%
wiórki kokosowe do posypania
Jajka umieścić w misie miksera. Ubijać, dodać cukier. Ubijać aż powstanie gęsta, biała, puszysta masa. Masło rozpuścić w garnuszku z kakao, wymieszać żeby nie było grudek. Ostudzić. Gdy jajka będą ubite, dodać masło z kakao. Miksować do połączenia składników, następnie dodać przesianą mąkę plus proszek do pieczenia. Miksować, dodać wiórki. W tym miejscu można dodać mleko jeśli masa wydaje się zbyt gęsta by nałożyć ją do foremki.
Gotowe surowe ciasto wylać do foremki (u mnie tortownica 26 cm) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 30 - 40 minut, do suchego patyczka. Ciasto wystudzić. W garnuszku doprowadzić do wrzenia śmietankę 30%, dodać czekoladę i mieszać do rozpuszczenia i uzyskania gładkiej polewy. Gotową polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego :-)